top of page

BEZOEK HERISEM

De Herisemmolen of Voormalige Kartonfabriek is een authentiek voorbeeld van een 16de eeuwse papiermolen, die na 1853 geleidelijk overschakelde op de productie van karton. Tijdens de rondgang ervaar je hoe als gevolg van de industrialisatie het artisanale ambacht van papierscheppen uitgroeide tot een industrie.

 

Het monument is een authentiek voorbeeld van industriële archeologie: de machines waarmee het eerste mechanische karton geproduceerd werd, staan nog steeds opgesteld hoe ze er werden achtergelaten bij de sluiting in 1940.

 

Aan de hand van videoschermen of onder begeleiding van een gids, wandel je door de geschiedenis van de papiermolen en de kartonfabriek en krijg je uitleg bij de verschillende werktuigen en machines. Je ervaart wat leven en werken in een plattelandsnijverheid in de 19 de eeuw betekende. Een begeleide rondleiding met gids duurt ongeveer anderhalf uur.

Voor groepen onder begeleiding van één of meerdere gidsen is vooraf reserveren noodzakelijk. Voor individuele bezoekers is het monument iedere zondag tussen 14:00 en 17:00 toegankelijk. Bezoeken op andere momenten tijdens de week is ook mogelijk, maar enkel na reservatie.

Twee maal wordt de 120 jaar oude Bollinckx stoommachine terug in beweging gezet met stoom voor het grote publiek tijdens onze Stoomdagen. Deze Stoomdagen vinden steeds plaats op de eerste zondag van juni en de derde zondag van november tussen 14:00 en 17:00. Speciaal op aanvraag voor groepen of evenementen draait de stoommachine voor de prijs van 150€. 

bottom of page